Hopend op en Wonder

Hopend op en Wonder

Roberto Jahn

De dreiging van lijden, ziekte en dood is in tegenspraak met ons verlangen om gelukkig te zijn en is een feit van het leven dat we moeilijk kunnen accepteren. Als we ziek zijn, raadplegen we dokters. We volgen hun advies voor remedies op, maar zoeken tegelijkertijd ook genezing bij andere mogelijke bronnen, zoals God, heiligen of engelen. In het bijzonder, wanneer we een probleem niet zelf kunnen oplossen, hebben we de neiging om te bidden voor onszelf of degenen van wie we houden, omdat we op die momenten het meest behoefte hebben aan iets dat groter is dan onszelf.

Gebed

Gebed, in woorden of in gedachten, is een middel om met God te praten. Teresa van Avila (1) geeft ons een krachtige definitie ervan: “Bidden is niets anders dan vriendschap sluiten met God en regelmatig in het geheim met hem praten.”

Er zijn verschillende vormen van gebed, ze kunnen uit het hoofd worden gereciteerd, uit een gebedenboek worden voorgelezen of spontaan worden samengesteld terwijl we bidden. Ze kunnen worden gezegd, gezongen of gezongen. Elke traditie heeft zijn eigen unieke reeks gebeden. “Om Hrim Ritam” en “Khandana Bhava Bandhana'” zijn twee prachtige hymnegebeden geschreven door Swami Vivekananda die deel uitmaken van arati-rituelen in de Ramakrishna-traditie. Het zijn gebeden van onderwerping, eerbied en aanbidding. Biechtgebeden zijn een ander soort gebed. We spreken onze dankbaarheid uit voor de opkomende zon elke ochtend of om ons te helpen herinneren dat geluk niet altijd een keuze is! Dit zijn gebeden van dankzegging en dankbaarheid. Een ander type gebed is het directe verzoek- of smeekgebed, het meest populaire type. We smeken God om specifieke gunsten, waardoor hij op een kosmische kerstman lijkt. Meestal zijn deze gebeden echter wanhopige pogingen om hoop te vinden te midden van verdriet.

Heer, moge ik genezen zijn

Via moderne media zijn massale gebeden voor genezing door evangelisten te zien in landen over de hele wereld. De moderne muziek, opgestoken handen en lichamen die door de lucht vliegen en op de grond vallen, zijn typische elementen van dergelijke bijeenkomsten. Een typische vorm van gebedsgenezing in het christendom houdt in dat je voor iemand bidt terwijl je hem of haar de handen oplegt. Er is tegenwoordig een hypermarkt voor buitenzintuiglijken. Een ruwe schatting schat het aantal mediums, nep-genezers, tarotkaartlezers en helderzienden alleen in het Westen op meer dan 1.000.000. De afgelopen decennia zijn we getuige geweest van een heropleving van tovenarij, hekserij en magie, vaak gecombineerd met een bijgelovig gebruik van religie.

Als het gaat om bovennatuurlijke verschijnselen -demonen, wonderen, verschijningen en privé-openbaringen- bewandelt de rooms-katholieke kerk een zeer dunne lijn. Katholieken geloven dat gebeden, vooral die tot Maria, de heiligen en de engelen, de kracht hebben om zieken te genezen of wonderen te verrichten. Hen vragen om met God te bemiddelen, wordt voorbede genoemd. Daarom reizen miljoenen pelgrims voor zowel fysieke als spirituele genezing naar Lourdes, Frankrijk, waar genezingen zouden plaatsvinden dankzij de tussenkomst van de Maagd Maria. Gebeuren medische wonderen echt? Zeker, in de moderne rationele mentaliteit is het moeilijk om te zeggen dat iets “onverklaarbaar” is. Maar levensveranderende genezingen – die wetenschappelijk niet kunnen worden verklaard – vinden in feite plaats als gevolg van ‘een genezende kracht’ die de medische en menselijke middelen te boven gaat.

Ziekte, geestesziekte, bezetenheid, “natuurlijke” en “wonderbaarlijke” genezingen kunnen niet duidelijk van elkaar worden onderscheiden. De mogelijkheid van misleiding is altijd aanwezig. Om fouten te voorkomen, moet men onderscheidingsvermogen oefenen en voorzichtig zijn. Als gevolg hiervan wordt elk genezingsgeval in Lourdes, dat wordt toegeschreven aan voorbede, wetenschappelijk bestudeerd door internationale medische teams van de kerk! Tot op heden zijn er 70 officieel bevestigde wonderen in Lourdes sinds de eerste verschijning  in 1858. Maar sindsdien zijn meer dan 7.000 wonderbaarlijke ‘onofficiële’ genezingen toegeschreven aan de voorspraak van Maria in het heiligdom in Frankrijk!!

Zieken genezen door middel van wonderen, doden opwekken en boze geesten uitdrijven zijn niet alleen praktijken die verband houden met Jezus en het christendom, maar zijn ook te vinden in de levens van alle grote redders, profeten, heiligen en zieners in alle geloofstradities volgens Swami Paramananda in zijn boek “Spiritual Healing”. Het is bekend dat de Boeddha vele wonderen heeft verricht, evenals Mahavira en Guru Nanak (2).

India, land van wonderen

Mensen die behandeling zoeken in India zullen lange afstanden afleggen om te bidden bij een heiligdom, een boom te omhelzen of de voeten van een heilige man aan te raken in de hoop dat de manifestatie van goddelijke kracht hen zal bevrijden van depressie, bezetenheid door boze geesten, de negatieve effecten van slechte planeten, obstakels in het huwelijk, bescherming tegen tegenstanders of kansen bieden. Mantra’s, of herhaalde aanroepgebeden, worden door mensen gebruikt om de hulp van het goddelijke te vragen en om bescherming, verlichting van pijn en bevrijding te vragen.

De oorzaak van ziekte

In de rooms-katholieke traditie is ziekte gekoppeld aan zonde, een direct gevolg van het christelijke dogma van de erfzonde. God zendt ziekte als straf voor de zonde of om de ziel te reinigen. Als gevolg hiervan is de katholieke traditie van bevrijding van boze geesten, waarbij genezend gebed om zonde te verwijderen, nog steeds erg in de praktijk.  In min of meer dezelfde geest wordt grof of ongepast gedrag in Dharma beschouwd als het verzwakken van het karakter van het individu en het veroorzaken van slecht karma en ziekte. Of het kan afkomstig zijn van voorouderlijke lijnen of vorige levens. Hindoes geloven dat zelfopgelegde boetedoening en gebed tot God niet alleen goed karma voortbrengt, maar ook de ernst van de karmische straffen die anders zouden worden opgelegd, sterk vermindert. Volgens Ma Sarada, “kan een man die, als gevolg van zijn karma uit het verleden, voorbestemd is zijn been te verliezen, in plaats daarvan last krijgen van de prik van een doorn in zijn voet.” Met andere woorden, we kunnen onze karmische neigingen uitwerken.

Waar komt genezende kracht vandaan?

Van de balsem van toewijding. Hindoeïsme en christendom volgen beide hetzelfde pad van liefdevolle toewijding als het gaat om spirituele zorg, ondanks hun schijnbare verschillen. Beide tradities delen de overtuiging dat iedereen die het Goddelijke benadert met oprechte toewijding en een nederig hart genade kan ervaren.

Contact houden met een hogere macht door middel van gebed zal een grote hulp zijn bij het genezingsproces. Zowel voor patiënten als genezers. Het spreekt voor zich dat je zelf genezen moet zijn voordat je de gave van genezing gebruikt, aangezien de genezing niet van de genezer komt, maar via hem. Voordat patiënten en genezers volledig kunnen geloven en zich aan God kunnen overgeven, moeten ze een oprecht, langdurig en langzaam proces van toegewijde dienst doorlopen.

Vedanta

Vedanta en genezing lijken aan tegenovergestelde uiteinden van het spectrum. Vedanta wordt typisch geassocieerd met Shankara’s non-dualisme en zijn ‘wereldontkennende’ traditie: dat alles Brahman is en genezing de dualiteit van het lichaam-geest-complex als focus heeft. Er zijn echter nog vijf andere stromingen die Vedanta zien als in wezen een theologie van God! Gezien wat ik begrijp, verdienen deze scholen op geen enkele manier erkenning als leraren van Vedanta, dan Shankara, volgens Swami Tapasyananda’s deskundige analyse van de levens en filosofieën van de andere Vedanta-leraren. Ramanuja, Madhva, Nimbarka, Vallabha en Caitanya (4) baseren hun leringen allemaal op de Prasthana Traya, de drievoudige canon van Vedanta (5). Hun focus op Bhakti – het pad van goddelijke liefde – onderscheidt deze leringen van de leer van Advaita Vedanta.

De weg naar genezing

Zoals gezegd vereist het gebed om genezing een devotionele mentaliteit. Hoewel veel externe factoren, zoals voeding en lichaamsbeweging, nuttig kunnen zijn, is het de houding die ertoe doet. Toewijding creëert een setting die interactie met het bovennatuurlijke mogelijk maakt. De devotionele mentaliteit is essentieel voor de doeltreffendheid van genezend gebed. “Hij dient degenen die zich overgeven”, zegt de Bhagavadgita, 4.12. Wanneer iemand een constante verbinding met God onderhoudt door middel van aanbidding en actief gebed – terwijl hij afziet van de verleidingen van hebzucht, fortuin, naam, roem en macht – heeft dit een positieve invloed op ons leven. Genezing is een spiritueel proces dat, zoals gezegd, naast een bepaalde houding ook tijd nodig heeft, zowel voor de genezer als voor de patiënt. Er zijn momenten waarop bidden onmiddellijk tot verbetering leidt, maar over het algemeen moet je vastberaden zijn om door te gaan. Spreken met onze innerlijke stem en ernaar luisteren, vereist geloof en moed. Voordat onze gebeden worden verhoord, moeten we ze misschien over meerdere dagen, weken, maanden of zelfs jaren spreiden.

Gebed en zelfrealisatie

“Gebed is de uitdrukking van zowel daadwerkelijke Realisatie als het verlangen naar een hogere bewustzijnsstaat…” Swami Premananda definieerde het welsprekend. Je zou kunnen beginnen met een poging om een gezondheidsprobleem of behoefte aan te pakken, maar het pad van Goddelijke Liefde, zo extatisch lonend als het kan zijn, is slechts een middel waarmee onze eigen goddelijkheid kan worden gemanifesteerd. Wat ten grondslag ligt aan al onze ellende is de verkeerde overtuiging dat we ons beperkte, gelabelde zelf zijn: bankier, vrouw, aziatisch, katholiek, vedantist. Het volgende is duidelijk toont aan dat, ondanks Ramakrishna’s voorkeur voor het pad van toewijding, zijn uiteindelijke doel elke religie of denkrichting overstijgt: Advaita die de realiteit van het Zelf onthult.

“Satcidananda is als een oneindige oceaan. Intense kou bevriest het water tot ijs, dat in blokken van verschillende vormen op de oceaan drijft. Op dezelfde manier ziet men door de verkoelende invloed van Bhakti vormen van God in de Oceaan van het Absolute. Deze vormen zijn bedoeld voor de Bhakta’s, minnaars van God. Maar wanneer de Zon van Kennis opkomt, smelt het ijs; het wordt hetzelfde water als voorheen – water boven en water beneden, overal niets anders dan water!” Ramakrishna (6)

We kunnen echt genezen door het grootste wonder te erkennen dat we zijn en altijd één zijn geweest met onze donkerste en slimste kanten, God: dat oordeelt niet, dat is onaangetast door gedachten en daden, goed en fout, angst en pijn, vreugde en vrede. Dit zelfbewustzijn is de sleutel tot het oplossen van de kernoorzaken van bijna al onze gezondheidsproblemen: conflicten, stress, zorgen en angst. Er zullen geen moeilijkheden meer zijn om aan te pakken zodra we zijn teruggekeerd naar onze ware aard. Aham Aarogyam. Aham Brahmasmi. Ik ben gezond. Ik ben God.

Notes 

  1. Teresa of Avila (1515-1582), Carmelite nun and mystic
  2. Mahavira (599-527 BC), founder of Jainism. Guru Nanak (1469-1539), founder of  Sikhism. Moinuddin Chisti (1143–1236), founder of the Chishti Sufi order. 4. Ramanuja (1055- 1137); Vishishtadvaita, teaches that God and the individual soul are  eternally separate and that the world is not illusion but reality.  Madhva (1199- 1278);  Dvaita Vedanta, dualism. Nimbarka (11th/12th century); Dvaitadvaita, oneness and  difference: identity lies at the basis of all differences. Vallabha (15th century);  Shuddhadvaita,  God and the universe are one and the same, and the universe is a  natural emanation from God. Caitanya (1485- 1534); Acintya Bhedabheda, God is one  with and different from His creation.  Caitanya’s school laid the philosophical  groundwork for ISKCON (International Society for Krishna Consciousness), also known  as the Hare Krishna Movement. 
  3. The Upanishads, form the principal basis of – Vedanta, the philosophical conclusion  derived from the Vedas. The Bhagavadgita, considered the “Gospel” of Hinduism.  Brahma Sutras: first vedantic interpretation of the Upanishads.  
  4. Gospel of Sri Ramakrishna P191. Ed.1981 in Bhakti Schools of Vedanta, Swami  Tapasyananda, 

References: 

Sri Bhakti Rasamrita Sindhu, Rupa Goswami 

Bhakti Schools of Vedanta, Swami Tapasyananda, Ramakrishna Math, Mylapore, Madras

Three Faces of Bhakti as Mirrored in Different Religious Traditions, Bulletin of the  Ramakrishna Mission Institute of Culture,  June 2018 

Gospel of Sri Ramakrishna, Swami Nikhilanandam, Ramakrishna Math, Chennai The Complete Works of Swami Vivekananda,  

https://www.ramakrishnavivekananda.info/vivekananda/complete_works.htm Spiritual Healing, Swami Paramananda, Ramakrishna Math, Chennai Prayers of Self-Realization by Swami Premananda,  Self-Revelation Church of Absolute  Monism, Bethesda, MD 20816  

___________________________

Roberto Jahn lives in Spain. Earlier he lived in USA,  Surinaam and Holland.  He is a student of Advaita Vedanta.