Gesprekken

  HOE ZAG DE MEESTER ERUIT?

  Mary Saaleman

  Beste lezers,

  Elke maand komt er een stuk uit het boek: ‘RAMAKRISHNA AS WE SAW HIM

  van Advaita Ashrama publicatieafdeling 5 Dehi Entally Road – Kolkata 700014

  Vertaald en met een biografische inleiding door Swami Chetanananda

  Mary Saaleman

   


  VERLANGEN EN VISIOEN

  Degene die verlangend bidt tot God zal Hem zien. Een van onze toegewijden, Tejachandra Mittra, is overleden.Wat een oprechte ziel was hij ! De Meester bezocht dikwijls zijn huis.Iemand had tweehonderd rupees achtergelaten bij Tejachandra. Op een dag werd hij beroofd door een zakkenroller van dat bedrag  in een tramrijtuig. Hij ontdekte het verlies na enige tijd en leed ondraaglijke mentale pijn. Hij kwam aan de oever van de Ganges en bad tot de Meester , met tranenkein zijn ogen, O Heer , wat heeft u met me gedaan?” Hij was niet rijk genoeg om dat bedrag uit eigen zak te betalen. En al huilende zag hij de Meester voor hem verschijnen die hem zei: “Waarom huil je zo bedroefd?  Het geld ligt hier onder de steen aan de oever van de Ganges.” Tejachandra bewoog snel de steen en vond werkelijk een stapel bankbiljetten. Hij vertelde over het incident aan Sharat ( Swami Saradananda ) Sharat zei: “Je bent zo gefortuneerd om het visioen van de Meester te ontvangen , zelfs nu.   Maar wij zien hem niet. “ Waarom zou Sharat en anderen zoals hij hem niet meer zien?   Zij hebben Hem genoeg gezien, al hun verlangens zijn vervuld geworden.

  VISIOENEN VAN DE MEESTER

  Toen de Meester overleden was wilde ik ook mijn lichaam verlaten.  Hij verscheen voor mij en zei: “Nee , moet hier blijven. Er zijn vele dingen om te doen.  Ikzelf besefte later in de tijd  dat dit waar was.  Ik had zoveel dingen te doen. De Meester zei vroeger: “De mensen uit Kolkota leven als wormen kronkelend in het donker. Jij zult hen de weg wijzen. “ Hij zei dat hij voor nog honderd jaar  zou leven in een subtiel lichaam, in de harten van de toegewijden. Hij zei verder dat hij vele toegewijden zou krijgen onder blanke mensen.                                                                                                 

  Na het overlijden van de Meester was ik eerst erg bang , omdat ik een sari droeg met rode randen aan de onderkanten en gouden armbanden om mijn pols droeg.,dat maakte dat ik bevreesd was voor ieders kritiek. [Hindu weduwen worden geacht naar aanleiding van traditionele gebruiken een witte sari te dragen zonder deze rode randen eraan  en om alle sieraden op te geven.       Holy Mother wilde ten eerste dat gebruik volgen maar Sri Ramakrishna verscheen in een visioen en zei haar dat niet te doen, daar hij niet werkelijk dood was. ]

  Op een dag verscheen de Meester voor me en  vroeg me hem khitchuri  ( rijst en dahl samen gekookt ) te eten te geven. Ik kookte de maaltijd  en offerde het aan Raghuvir in de tempel. [ Raghuvir = De beschermende deity = godheid van Sri Ramakrishna ‘s familie uit Kamapukur.]  Toen voedde ik mentaal de Meester met het eten. 

  Op mij weg naar Vrindavan zag ik de Meester op het raam van mijn treincoupe en hij zei tot me,M “ Wees zorgvuldig met de amulet dat je  het niet verliest. “ Hij had me zijn eigen amulet gegeven, en ik droeg het om mijn arm. Voorheen , vereerde ik het.  Later gaf ik het aan Belur Math , en nu vereren zij het daar.

   

  IN IEDERE EEUW KOM IK TERUG

  De Meester zei dat hij na honderd jaren weer zou komen. Ondertussen, tijdens die honderd jaren zou hij leven in de harten de toegewijden die van hem houden .Staand in het halfrond in de verandah  van Dakshineswar ,  zei de Meester dat , wijzend naar het noord-westen.

  Ik zei hem dat ik niet meer terug zou komen. Lakshmi zei ook dat zij niet meer terug hoefde te gaan, zelfs als ze in stukjes werd geknipt gelijk de flarden van de tabaksbladeren! 

  De Meester lachtte en zei: “Hoe kun je vermijden te komen? Onze wortels zijn in elkaar  vervlochten gelijk de kalmi plant.( een bodembedekker die aan de oppervlakte groeit van het meer)

  Trek aan een stengel en de hele plant komt naar voren.” 

  De Meester zei eens: “Je bent naar de tuin gekomen om mango’s  te eten. Zeer goed , eet ze, geniet ervan, en ga weer. Wat maakt het uit hoeveel takken en bladeren er zijn ?”

  Wordt vervolgd.

  Uit het boek DE MEESTER ZOALS WIJ HEM ZAGEN

   

   


  Mary Saaleman

  is de bijdragende redacteur van deze pagina

  Elke maand brengt ze de nectar van het glorieuze leven van Sri Ramakrishna.
  Ramakrishna zoals we Hem is een geweldig boek,