A Hut

  Jayrambati Series -11

  A Hut

   

  One day a  monk arrived in Kamarpukur. Sri Ramakrishna had left the body by then. Mother Sri Sarada Devi was there. This monk was from Orissa. Mother took all care of him. As everyone knows, there were no bazars or supermarkets those days. Mother used to supply foodstuff and other necessities to the monk. She would go twice a day to visit the monk and enquire: “Revered Sir, are you fine?”

  Before the rains started, Mother wanted to build a hut for the monk. She struggled her utmost to get all the material necessary. When the sky would be overcast, Mother would pray, “O Lord, wait a little. Let me complete the construction of this cottage, then you can rain.”

  The villagers helped Mother Sarada Devi with bamboos etc to some extent. At last, she built a cottage for the monk.

  Lessons for everyone.

   

  Sri Ramakrishna once told Mother Sarada Devi. “You must go to Gaya and offer pindas in honour of my mother Chandramani Devi.” Mother Sarada was surprised.  She replied: “How can I do that when her son, that is yourself, is living? I am not entitled to this.”

  Sri Ramakrishna replied: “You are entitled to do that. Do you think I shall return if I go to Gaya?  This body has come from Gaya.”

  Thus Mother Sarada performed the last rites of her mother-in-law in Gaya.

   


  Op een dag arriveerde een monnik in Kamarpukur. Sri Ramakrishna had het lichaam toen al verlaten. Moeder Sri Sarada Devi was erbij. Deze monnik kwam uit Orissa. Moeder zorgde goed voor hem. Zoals iedereen weet, waren er toen nog geen bazaars of supermarkten. Moeder voorzag de monnik van voedsel en andere benodigdheden. Ze ging twee keer per dag naar de monnik en vroeg: ‘Eerwaarde heer, gaat het goed met u?’

  Voordat de regen begon, wilde moeder een hut bouwen voor de monnik. Ze deed haar uiterste best om al het nodige materiaal te krijgen. Als de lucht bewolkt zou zijn, bad moeder: “O Heer, wacht even. Laat me de bouw van dit huisje voltooien, dan kunt u regenen.”

  De dorpelingen hielpen Moeder Sarada Devi tot op zekere hoogte met bamboe enz. Eindelijk bouwde ze een huisje voor de monnik.

  Lessen voor iedereen.

  Sri Ramakrishna vertelde het eens aan Moeder Sarada Devi. “Je moet naar Gaya gaan en pinda’s aanbieden ter ere van mijn moeder Chandramani Devi.” Moeder Sarada was verrast. Ze antwoordde: “Hoe kan ik dat doen als haar zoon, jijzelf, in leven is? Hier heb ik geen recht op.”

  Sri Ramakrishna antwoordde: “Je hebt het recht om dat te doen. Denk je dat ik zal terugkeren als ik naar Gaya ga? Dit lichaam komt uit Gaya.”

  Zo verrichtte Moeder Sarada de laatste riten van haar schoonmoeder in Gaya.