Emotional Triggers

   

  Shenpa is een term uit het Tibetaans boeddhisme waarmee de rusteloze energie van onze impulsen wordt bedoeld. Volgens Pema Chödrön kunnen we onszelf leren om niet door onze impulsieve reacties te worden meegesleept. De volgende oefening helpt daarbij.

  1. Herken het moment waarop je reageert op een trigger

  Probeer je bewust te worden van de momenten waarop je een emotionele impuls volgt. Pema Chödrön noemt dit ‘inhaken’. Je wordt bijvoorbeeld afgesneden op de snelweg en ‘haakt in’ op de emotie door je medeweggebruiker uit te foeteren en de rest van de autorit kwaad te blijven.

  1. Onderbreek jezelf

  In plaats van een impuls te volgen, haal je drie keer heel bewust adem en probeer je dicht bij de energie van de emotie te blijven. ‘Doorleef haar volledig’, schrijft Chödrön. ‘Proef, voel en ruik haar. Blijf benieuwd naar deze energie. Hoe voelt zij aan in je lichaam? Welke gedachten ontstaan erdoor?’ Dit kan in het begin ongemakkelijk voelen, en misschien lukt het maar even om ontspannen bij die rusteloze energie te blijven. Maar door oefenen word je er steeds beter in.

  1. Ontspan je en ga verder

  Maak de tweede stap niet langer dan draaglijk is. Laat de oefening weer los en ga door met waar je mee bezig was. Chödrön raadt aan om te beginnen met oefenen op de kleine irritaties van het dagelijks leven, zoals situaties in het verkeer, op je werk of bij de opvoeding van je kinderen. Elke dag biedt meer dan voldoende oefenmateriaal! Door klein te beginnen, leer je uiteindelijk om ook in een grotere crisis je evenwicht te bewaren.

  Woede

  Het probleem is dat we vaak met een grote boog om onze ongemakkelijke gevoelens heen lopen. We zetten de tv aan, pakken onze telefoon of grijpen naar een reep chocola om onze frustratie of woede niet te hoeven voelen.

  Hoe dat er in het gewone, dagelijkse leven uitziet vertelt Amerikaanse cabaretier Louis C.K. heel treffend in his talkshow: misschien vind je het op internet.

   

   


  Website: www.kindercoaching-ikben.nl

  Francis van Schaik

  Mrs Francis van Schaik is a coach of children and also a student of human relationships with nature, the world and Reality. She is a regular contributor to our online magazine. Francis is the contributing editor of this page.

  Francis van Schaik is een coach van jongeren en ook een student van menselijke relaties met de natuur, de wereld en de Waarheid. Ze levert regelmatig bijdragen aan ons online magazine. Francis is de bijdragende redacteur van deze pagina.

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *