Hoe werkt Ayurveda

  Ayurveda- 2

  Ayurveda: Hoe werkt het?

  Sandra Bharadwaj

  Hoe werkt Ayurveda? 

  In Ayurveda wordt gesproken over tridosha en hun relatie tot gezondheid. Het Universum en het menselijk lichaam bestaan uit 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Deze 5 elementen vormen tezamen  de tridosha genaamd Vata, Pitta en Kapha.

  Ayurveda onderscheidt drie basistypes van energie of functionele principes die in alles en iedereen aanwezig zijn. Dit wordt het Tridosha-principe genoemd. Wanneer deze drie dosha’s – Vata, Pitta en Kapha  in balans zijn, blijft het lichaam gezond. De principes van Ayurveda kunnen worden gerelateerd aan de basis uitgangspunten van het lichaam. In Ayurveda werken lichaam, geest en bewustzijn samen om het evenwicht te bewaren. Een onevenwichtige toestand (vikruti) van lichaam, geest en bewustzijn wordt vervorming genoemd. Ayurveda brengt gezondheid en de dosha’s in balans. Het doel van Ayurveda is om de totale gezondheid te behouden en te verbeteren, ongeacht de leeftijd.

  Volgens de Ayurvedische filosofie bestaat ook het menselijk lichaam uit vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether). Vata, Pitta en Kapha zijn combinaties en herschikingen van deze vijf elementen die zich manifesteren als patronen die in het lichaam maar in feite in de hele schepping aanwezig zijn.

  Le « tridosha » et les 5 éléments

  De tridosha’s en hun kwaliteiten

  Vata

  In het fysieke lichaam is Vata de subtiele energie van beweging, de energie van de spijsvertering en het metabolisme en de reinigende energie die de structuur van het lichaam vormt. Vata is de subtiele energie die geassocieerd wordt met beweging – bestaande uit ruimte en lucht. Het regelt de ademhaling, knipperen, spier- en weefselbewegingen, hartslag en alle bewegingen in het cytoplasma en celmembraan. In balans bevordert Vata creativiteit en flexibiliteit. Wanneer Vata uit balans is, creëert het angst en onrust in het lichaam.

  Pitta

  Pitta regelt het stofwisselingssysteem van het lichaam, bestaande uit vuur en water. Het reguleert de spijsvertering, opname van voedingsstoffen, assimilatie, voeding, stofwisseling en lichaamstemperatuur. In balans bevordert Pitta begrip en intelligentie. Wanneer Pitta uit balans is, creëert het woede, haat en jaloezie.

  Kapha

  Kapha is de energie die de structuur van het lichaam opbouwt – botten, spieren, pezen – en zorgt voor de “lijm” die cellen bij elkaar houdt bestaande uit aarde en water. Het smeert de gewrichten, hydrateert de huid en onderhoudt de immuniteit. In balans wordt Kapha uitgedrukt als liefde, vrede en vergeving. Uit balans leidt het tot gehechtheid, hebzucht en jaloezie.

  Weet u al wat uw dosha is? 

  Kennis over uw eigen dosha kan helpen om gezondheids problemen tijdig te ontdekken en te elimineren. Zoals eerder aangegeven is de toepassing van Ayurveda bedoeld om de oorzaak van de ziekte of kwaal op te sporen en te behandelen.

  Leef bewust en leef gezond!

  En gebruik kennis vanuit Ayurveda voor een lang leven en gelukkig leven.

  ENGLISH VERSION


  Sandra Bharadwaj

  is de Voorzitter van Stichting Shri Sanatan Dharma Nederland.