Bewustzijn

  Bewustzijn en Gewarzijn

  Corne van Nijhuis

  Een vraag die mij al een tijdje bezig houdt is: is bewustzijn ‘consiciousness’ (bewustzijn) hetzelfde als awareness (gewaarzijn), aangezien dit meestal uitwisselbaar wordt gebruikt? In deze bijdrage zal ik proberen mijn visie op beide concepten meer in detail weer te geven en af te sluiten met mijn persoonlijke antwoord.

  Het woord conscious (bewust) komt van het Latijnse ‘conscius’ dat ‘weten’ betekent. Het is de samengestelde vorm van ‘con’, wat ‘met’ of ‘grondig’ betekent, en ‘scire’, wat ‘weten’ betekent, en ‘ness’ is een woordvormend element dat actie, kwaliteit of toestand aanduidt. Technisch gezien betekent het zoiets als ‘staat van weten’. Dit betekent dat er inhoud zoals informatie in het spel is.

  Het woord awareness (gewaarzijn) komt van de Proto-Indo-Europese wortel ‘wer’ dat “waarnemen” betekent. Dus technisch geformuleerd betekent het zoiets als ‘het vermogen van waarnemen’ en als zodanig is het dus op zichzelf inhoudloos.

  Dit betekent dat er dus geen bewustzijn (consciousness) kan zijn zonder gewaarzijn (awareness), maar er kan wel gewaarzijn zijn zonder bewustzijn, zoals in diepe slaap.

  Om beide concepten dieper te confronteren, zal ik een specificatie geven van de samenstellende elementen van elk.

   

  Advaita Vedanta zegt dat de vraag “Wat is gewaarzijn?” een van de belangrijkste vragen is. En het onderstaande is wat vele duizenden jaren van dit denken heeft geconcludeerd:

  Gewaarzijn is de eerste – bewustzijn is afgeleid.
  Gewaarzijn is puur – bewustzijn is gemengd.
  Gewaarzijn is immanent – bewustzijn is begrensd.
  Gewaarzijn is stilte – bewustzijn is lawaai.
  Gewaarzijn is waarheid – bewustzijn is een illusie.
  Gewaarzijn is één – bewustzijn is twee.
  Gewaarzijn is perfect – bewustzijn ontbreekt.
  Gewaartzijn is immaterieel – bewustzijn is materie.
  Gewaarzijn is Zelf – bewustzijn is ego.
  Gewaarzijn is God – bewustzijn is Gods manifestatie.Bewustzijn (consciousness) heeft (1) een persoon nodig die zich bewust is van iets en (2) het object waarvan de persoon zich bewust is. Gewaarzijn is bewustzijn in abstractie, dat wil zeggen zonder zowel de persoon als het object. Met andere woorden, bewustzijn is de waarheid, de non-dualiteit, de Atman. Wanneer hetzelfde wordt waargenomen in de dualiteit en door de geest, is het bewustzijn (bewustzijn).Ik hoop dat ik je wat stof tot nadenken heb gegeven toen ik het had over bewustzijn en gewaarzijn.

  English version


  About the Author

  Corné van Nijhuis

  Dhr Corne van Nijhuis is een geleerde en heeft zijn tijd gewijd aan de studie en beoefening van Vedanta. Hij levert regelmatig bijdragen aan dit tijdschrift.