Ayurveda

  Ayurveda- 3

  Gezondheidsvoordelen van Ayurveda

  Sandra Bharadwaj

  In de vorige artikelen heb ik u verteld over Ayurveda. U heeft kunnen lezen waar het vandaan komt en dat de aanpak van deze eeuwenoude geneeskunde holistisch is. Het spoort de wortel van de kwaal op door de effectieve behandelingswijze.

  De tridosha’s beschrijven de lichaamstypen en hun kwaliteiten waarmee een individu kan worden geïdentificeerd.

  Vandaag ga ik u meer vertellen over een aantal gebieden waar Ayurveda effectief is en hoe het zorgt voor kwaliteit van het leven.

  1. Behoud van gezond gewicht, huid en haar

  Vanuit Ayurveda bekeken wordt bij een gezond leefstijl bedoeld een leefstijl gebaseerd op eetgewoonte zonder dierlijke producten. Aanpassingen van levensstijl door middel van een gezond dieet gecombineerd met Ayurvedische behandelingen helpen bij het verminderen van overtollig vet in het lichaam. 

  Het gebruik van biologische en natuurlijke producten zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde huid. In biologische producten zitten geen kunstmatige toevoegingen waardoor het lichaam niet wordt vervuild met zware metalen.

  1. Voorkomen van stress 

  Het lichaam heeft dagelijks veel te verduren. De vele indrukken en impulsen die het te verwerken heeft zorgt onder andere voor stress.  Het advies is dan ook om balans te zoeken en die te behouden. Dat kan onder andere door ademhalingsoefeningen, meditatie, beoefening van yoga, ayurvedische massages te doen om het lichaam te laten ontspannen. Het lichaam moet ook regelmatig ontgift worden om de opgehoopte afvalstoffen af te voeren. Juist uitgevoerde ademhalingsoefeningen houden de bloedsomloop in het lichaam op peil en leveren meer zuurstof aan de cellen. Er worden behandelingen zoals Shirodhara, Abhyangam, Shirobhyangam en Padyabhangam in Ayurveda toegepast om depressie en angst op afstand te houden.

  1. Ontstekingen verhelpen, voorkomen van ziekten

  Gebrek aan goede voeding, ongezonde eetgewoonten, onvoldoende slaap, onregelmatige slaappatronen en slechte spijsvertering kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en ontstekingen in de darmen. De hoofdoorzaak van neurologische ziekten, kanker, diabetes, cardiovasculaire problemen, longziekten, artritis en vele andere ziekten begint met een ontsteking ergens in het lichaam. Naarmate je begint te eten volgens je dosha, begint het spijsverteringssysteem sterker te worden. Consumptie van juiste voedingsmiddelen op het juiste moment vermindert gifstoffen in het bloed en het spijsverteringsstelsel. Het zorgt voor vitaliteit en veel meer energie.

  1. Zuivering van het lichaam

  Door middel van panchakarma behandelingen die bestaan uit een aantal op elkaar afgestemde methoden, kruiden en behandelwijze worden afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam geëlimineerd. Hiermee wordt gewerkt aan het zuiveren van het lichaam maar ook het bloed zodat het lichaam weer in kracht kan herstellen en haar immuunsysteem kan herstellen.

   

   

   

  ENGLISH VERSION


  Sandra Bharadwaj

  is de Voorzitter van Stichting Shri Sanatan Dharma Nederland.