Vedanta Mogelijkheid

  Vedanta voor U

  Swami Vivekananda

  Swami Vivekananda
  12 January is de geboorte verjaardag van Swami Vivekananda. National Youth Day in India.

  De nadenkende mensen van het Westen vinden in onze oude filosofie, vooral in de Vedanta, de nieuwe impuls van het denken waarnaar ze op zoek zijn, het zeer spirituele eten en drinken waarnaar ze hongeren en dorsten. En het is geen wonder dat dit zo is. Ik ben eraan gewend geraakt allerlei prachtige beweringen te horen die naar voren worden gebracht ten gunste van elke religie onder de zon.

  U hebt de laatste tijd ook de beweringen gehoord van Dr. Barrows, een goede vriend van mij, dat het christendom de enige universele religie is. Laat me even over deze vraag nadenken en u mijn redenen voorleggen waarom ik denk dat Vedanta, en Vedanta alleen, de universele religie van de mens kan worden, en dat geen ander geschikt is voor de rol. Met uitzondering van de onze zijn bijna alle andere grote religies in de wereld onvermijdelijk verbonden met het leven of de levens van een of meer van hun oprichters. Al hun theorieën, hun leringen, hun doctrines en hun ethiek zijn gebouwd rond het leven van een persoonlijke stichter, van wie ze hun goedkeuring, hun gezag en hun macht krijgen; en vreemd genoeg is op de historiciteit van het leven van de stichter als het ware het hele weefsel van dergelijke religies gebouwd. Als er één klap wordt toegebracht aan de historiciteit van dat leven, zoals in de moderne tijd het geval is geweest met het leven van bijna alle zogenaamde grondleggers van religie, dan weten we dat de helft van de details van zulke levens nu niet serieus wordt geloofd. in, en dat de andere helft ernstig wordt betwijfeld – als dit het geval wordt, als die rots van historiciteit, zoals ze het beweren te noemen, wordt geschud en verbrijzeld, stort het hele gebouw ineen, absoluut gebroken, om nooit zijn verloren status terug te krijgen .

  Elk van de grote religies in de wereld, behalve de onze, is gebouwd op zulke historische karakters; maar de onze berust op principes. Er is geen man of vrouw die kan beweren de Veda’s te hebben gemaakt. Ze zijn de belichaming van eeuwige principes; wijzen ontdekten ze; en nu en dan worden de namen van deze wijzen genoemd – alleen hun namen; we weten niet eens wie of wat ze waren. In veel gevallen weten we niet wie hun vaders waren, en bijna altijd weten we niet wanneer en waar ze zijn geboren. Maar wat gaven zij, deze wijzen, om hun namen? Zij waren de predikers van beginselen, en voor zover zij gingen, probeerden zij zelf illustraties te worden van de beginselen die zij predikten. Tegelijkertijd, net zoals onze God een onpersoonlijke en toch een persoonlijke God is, zo is onze religie een zeer intens onpersoonlijke religie – een religie gebaseerd op principes – en toch met een oneindige ruimte voor het spel van personen; want welke religie geeft je meer incarnaties, meer profeten en zieners, en wacht nog steeds op oneindig veel meer?

  De Bhâgavata zegt dat Incarnaties oneindig zijn, waardoor er voldoende ruimte is voor zovelen als je wilt. Daarom, als een of meer van deze personen in de religieuze geschiedenis van India, een of meer van deze incarnaties en een of meer van onze profeten niet historisch blijken te zijn, schaadt dat onze religie helemaal niet; zelfs dan blijft het stevig als altijd, omdat het gebaseerd is op principes, en niet op personen. Het is tevergeefs dat we proberen alle volkeren van de wereld rond één enkele persoonlijkheid te verzamelen. Het is moeilijk om ze samen te laten komen, zelfs rond eeuwige en universele principes. Als het ooit mogelijk wordt om het grootste deel van de mensheid tot één manier van denken over religie te brengen, let wel, dan moet dat altijd via principes en niet via personen. Maar zoals ik al zei, onze religie heeft ruimschoots ruimte voor het gezag en de invloed van personen. Er is die wonderbaarlijke theorie van Ishta die je de meest volledige en vrije keuze geeft tussen deze grote religieuze persoonlijkheden. U mag een van de profeten of leraren opnemen als uw gids en het voorwerp van uw speciale aanbidding; je mag zelfs denken dat hij die je hebt gekozen de grootste van de profeten is, de grootste van alle Avatara’s; daar is geen kwaad in, maar je moet vasthouden aan een stevige achtergrond van eeuwig ware principes. Het vreemde feit hier is dat de kracht van onze incarnaties slechts stand heeft gehouden voor zover ze illustraties zijn van de principes in de Veda’s. De glorie van Shri Krishna is dat hij de beste prediker is geweest van onze eeuwige religie van principes en de beste commentator van de Vedanta die ooit in India heeft geleefd.

  De tweede aanspraak van de Vedanta op de aandacht van de wereld is dat, van alle geschriften in de wereld, dit het enige geschrift is waarvan de leer volledig in overeenstemming is met de resultaten die zijn bereikt door het moderne wetenschappelijke onderzoek van externe bronnen. natuur. Twee geesten in het vage verleden van de geschiedenis, aan elkaar verwant in vorm en verwantschap en sympathie, begonnen, op verschillende routes geplaatst. De ene was de oude hindoeïstische geest en de andere de oude Griekse geest. De eerste begon met het analyseren van de interne wereld. De laatste begon op zoek te gaan naar dat doel daarbuiten door de buitenwereld te analyseren.

  En zelfs ondanks de verschillende wisselvalligheden van hun geschiedenis, is het gemakkelijk te onderscheiden dat deze twee gedachtenvibraties de neiging hebben soortgelijke echo’s voort te brengen van het doel daarachter. Het lijkt duidelijk dat de conclusies van de moderne materialistische wetenschap, in harmonie met hun religie, alleen aanvaardbaar kunnen zijn voor de Vedanta of Hindoes zoals ze worden genoemd. Het lijkt duidelijk dat het moderne materialisme stand kan houden en tegelijkertijd spiritualiteit kan benaderen door de conclusies van de Vedanta over te nemen. Het lijkt ons, en iedereen die het wil weten, dat de conclusies van de moderne wetenschap dezelfde conclusies zijn die de Vedanta eeuwen geleden bereikte; alleen zijn ze in de moderne wetenschap geschreven in de taal van de materie. Dit is dan een andere claim van de Vedanta op de moderne westerse geest, de rationaliteit ervan, het prachtige rationalisme van de Vedanta. Enkele van de beste westerse wetenschappelijke geesten van die tijd hebben mij zelf verteld hoe wonderbaarlijk rationeel de conclusies van de Vedanta zijn. Ik ken een van hen persoonlijk die nauwelijks tijd heeft om zijn maaltijd te nuttigen of zijn laboratorium te verlaten, maar die toch elk uur klaarstaat om mijn lezingen over de Vedanta bij te wonen; want, zoals hij het uitdrukt, ze zijn zo wetenschappelijk, ze stemmen zo precies overeen met de aspiraties van deze tijd en met de conclusies waartoe de moderne wetenschap in deze tijd komt.