Eetpatroon

  Ayurveda-4

  Ayurveda Eetpatroon

  Sandra Bharadwaj

  Net als de Ayurvedische geneeswijze is Ayurvedisch voedingsleer heel belangrijk voor een gezond lichaam en geest. In het algemeen levert zuiver en juiste voeding de essentiële bouwstoffen voor een gezond lichaam. Ayurvedisch eetpatroon wordt dan ook toegepast bij het genezingsproces van lichaam en geest bij disbalans, ziekten en kwalen. De Atharva Veda, Charak Samhita, leringen van Sushurata geven in detail aan hoe een gezond lichaam tot stand komt en behouden blijft. Er zijn algemene voedingsrichtlijnen maar ook specifieke richtlijnen waarbij de voeding optimaal wordt afgestemd op de individuele behoeften van de individu. Bij het opstellen van voedingsadviezen wordt rekening gehouden met dosha, leeftijd, gewicht, dag, seizoen, het moment van de dag, gezondheidssituatie van de individu, de eventuele klachten, leefomstandigheden en vele andere zaken.

  In dit artikel richten we ons op zuivere voeding. Voor goede verzorging van lichaam en geest is het belangrijk te bepalen wat voor voedsel genuttigd wordt, wat de kwaliteit van de producten zijn en hoe deze tot stand komt of welke processen vooraf gaat aan het tot stand komen van het product / voeding. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar het spijsvertering dynamiek, de opname van het voedsel. Een goede optimale verwerking van het eten wat we nuttigen, vraagt om een krachtige agni, een krachtige spijsverteringsvuur. Een goede spijsvertering zorgt voor een gezond lichaam. In de Ayurvedische voedingsleer is naast de spijsverteringskracht de dosha-balans heel belangrijk. Aan elk voedingsmiddel, elk drank, elk toegediende medicinale kruid worden bepaalde eigenschappen toegekend.

  Afhankelijk van de voedingsmiddelen, de specerijen, de kruiden, de bereiding ervan, de smaken enz hebben de maaltijden een verschillend effect op de drie dosha's. Deze effecten worden specifiek gebruikt en gemonitord om de dosha-balans te verbeteren en in balans met lichaam en geest te brengen. Voeding heeft daarom een essentieel belang bij het in stand houden van een gezond lichaam en geest en levert dan ook een merkbare bijdrage aan het voorkomen van ziekten en het vertragen van het verouderingsproces.

  Enkele uitgangspunten

  Bij een Ayurvedisch eetgewoonte is het belangrijk om te letten op hoeveelheden voeding, momenten waarop u eet en wat u eet.

  1. Eet kleine porties. Het lichaam heeft tijd nodig om eten om ter verteren en om te zetten. Eet daarom wat het lichaam nodig heeft; weinig en wat het lichaam nodig heeft.
  2. Eet op vaste momenten. Een gezond eetpatroon bestaan uit eten op vaste tijdstippen tussen zons-opkomt en zons- ondergang. De hoofdmaaltijd is de lunch, denk aan warm eten. Het ontbijt en diner zijn dan lichte maaltijden.
  3. Eet Satvik eten: eten waarin geen dierlijke producten zijn verwerkt of door leed is tot stand gekomen. Zuiver biologisch eten is aan te raden.
  4. Eet daarnaast eten dat vers is bereid. Kook of maak net zoveel eten klaar wat je kunt eten. Verspilling van eten is zonde en daarnaast is teveel koken weer een rede om alle te eten wat slecht is voor de gezondheid.
  5. Neem stilte in acht tijdens het eten. Zuivere gedachten en concentratie op het eten maakt positieve bouwstenen aan voor een gezond lichaam.
  6. Drink géén water een half uur vóór en half uur na het eten. Beste is warm of gekookt water te drinken een half uur na het eten. Dit om de spijsvertering te helpen. Koud water dooft de spijsverterings agni van het lichaam. Warm water is ondersteunend aan het spijsverterings proces.
  7. Bepaal samen met een Ayurvedische arts uw dosha en stem uw voeding af op uw dosha. Dit helpt u om de juiste voedingspatroon te bepalen en toe te passen. Er is nog heel veel wat verteld en toegepast kan worden.

  Ayurvedische geneeswijze en Ayurvedische eetpatroon zorgen voor een gezond lichaam en geest met de focus op voorkomen van ziekten kwalen. Dat leren we door het toe te passen in onze levens. Wilt u een gezond lichaam en geest, begin dan vandaag met enkele of kleine veranderingen in uw eetpatroon door te voeren. Het zal u zichtbaar helpen!  Leef bewust en leef gezond!

  Gebruik kennis vanuit Ayurveda voor een lang en gelukkig leven!

   

  Sandra Bharadwaj

  is de Voorzitter van Stichting Shri Sanatan Dharma Nederland.