Moeder in Varanasi

  Jayrambati Series

  Moeder in Varanasi

  In november 1912 bezocht Moeder Sri Sarada Devi Benares voor de derde keer. Haar entourage was groot, met een paar oudere Swami’s van de Ramakrishna-orde, enkele van haar familieleden en verschillende toegewijden. Ze werd ondergebracht in de Lakshmi Nivas, een nieuw gebouwd huis van een toegewijde, heel dicht bij de Ramakrishna Advaita Ashrama.

  Moeder bleef deze keer twee en een halve maand in de heilige stad. Dit stelde haar in staat om op haar gemak alle belangrijke tempels en andere bezienswaardigheden in en rond de stad te bezoeken. Na haar eerbetuiging te hebben gebracht aan Visvanath en Annapurna, de belangrijkste godheden in Benares, bezocht moeder op de derde dag van haar aankomst [8 november 1912] de Ramakrishna-missie Sevashrama. Sevashrama was een ziekenhuis dat werd opgericht met de zegeningen en begeleiding van Swami Vivekananda, en een belangrijk centrum voor medische hulp in de stad. Binnen korte tijd was het ziekenhuis groot geworden en diende het de massa. Na het zien van de verschillende ruimtes van het ziekenhuis was moeder zeer tevreden. Ten slotte drukte ze haar waardering voor het werk uit met de volgende veelbetekenende woorden: “De Meester is hier aanwezig, en ook Moeder Lakshmi (godin van de welvaart) verblijft hier in al haar glorie. . . . Het ziet er zo mooi uit dat ik hier permanent zou willen blijven.” En zodra ze terugging naar haar woonplaats, stuurde ze een bedrag van tien roepies als haar donatie voor de instelling.

  15 Old and Rare Pictures of Varanasi - Varanasi Guru

  Met betrekking tot de heiligdommen die ze bezocht,zei ze over de Siva-beelden bekend als Vaidyanath en Tilbhandeswar dat ze uit de aarde waren voortgekomen en niet door mensenhanden waren gemaakt. Over het beeld van Kedarnath zei ze: “Deze Kedar en de Kedar in de Himalaya zijn aan elkaar verwant. Als de een dit bezoekt, gaat de een ook echt op bezoek bij de ander. Deze Godheid is een zeer levende aanwezigheid.”

  Moeder Sri Sarada Devi verbleef van 5 november 1912 tot 16 januari 1913 in dit huis, Lakshmi Niwas.

  Op een dag ging ze naar Sarnath, de ruïne van een belangrijk centrum van boeddhistische kennis en religieuze activiteiten in de oudheid. Toen ze daar enkele westerlingen zag kijken naar de overblijfselen van het boeddhisme in sprakeloze verwondering, merkte ze op: “Dit zijn de mensen die deze plek in een vorige incarnatie hebben gebouwd. Ze staan versteld van hun eigen daden.”

  De Heilige Moeder bezocht twee bekende monniken in Benares. Een van hen behoorde tot de sekte van Nanak en woonde aan de oevers van de Ganges. De andere was de gevierde Chameli Puri, een jongere tijdgenoot van Tota Puri, de leermeester van Sri Ramakrishna, en behoorde tot hetzelfde klooster als hij. Toen Golap-Ma aan deze monnik vroeg wie hem van voedsel had voorzien, antwoordde de monnik met grote kracht en ernst: ‘Het is de godin Annapurna die mij voedt. Wie anders?’ De Heilige Moeder was erg blij met het antwoord. Toen ze naar huis terugkeerde, zei ze tegen haar discipelen: ‘Het gezicht van de oude man is constant in mijn gedachten. Het is net als dat van een kind.” De volgende dag stuurde ze hem wat sinaasappels, snoep en een deken. Toen haar werd gevraagd of ze andere heilige mannen in de stad zou bezoeken, zei ze: “Ik heb die heilige man (Chameli Puri) gezien. Waarom moet ik anderen bezoeken?” Ze keerde terug naar Calcutta op 16 januari 1913.