Zo sprak Swami Vivekananda

  Zo Sprak Swami Vivekananda

  Alle gezonde sociale veranderingen zijn de manifestaties van de spirituele krachten die binnenin werken, en als deze sterk en goed aangepast zijn, zal de samenleving zich dienovereenkomstig inrichten. Ieder individu moet zijn eigen redding uitwerken; er is geen andere manier, en zo ook met naties. Nogmaals, de grote instellingen van elke natie zijn de voorwaarden van haar bestaan en kunnen niet worden getransformeerd door de vorm van enig ander ras. Totdat er hogere instellingen zijn ontwikkeld, zal elke poging om de oude te doorbreken rampzalig zijn. Groei gaat altijd geleidelijk.

  Het is heel gemakkelijk om te wijzen op de gebreken van instituties, die allemaal min of meer onvolmaakt zijn, maar hij is de echte weldoener van de mensheid die het individu helpt zijn onvolmaaktheden te overwinnen onder welke instituties hij ook mag leven. De individuen die worden opgevoed, de natie en haar instellingen zullen zeker stijgen. Slechte gewoonten en wetten worden door de deugdzamen genegeerd en er komen ongeschreven maar machtigere wetten van liefde, sympathie en integriteit voor in de plaats. Gelukkig is de natie die kan voldoen aan de noodzaak van slechts enkele wetboeken, en zich niet langer hoeft te bekommeren om deze of gene instelling. Goede mannen stijgen boven alle wetten uit en zullen hun medemensen helpen om te stijgen onder welke omstandigheden ze ook leven.

  De redding van India hangt daarom af van de kracht van het individu en het besef door ieder mens van de innerlijke goddelijkheid.

  OVER EUROPA

  Er is een klasse die nog steeds vasthoudt aan politieke en sociale veranderingen als het enige wondermiddel voor het kwaad in Europa, maar onder de grote denkers daar groeien andere idealen. Ze hebben ontdekt dat geen enkele mate van politieke of sociale manipulatie van menselijke omstandigheden het kwaad van het leven kan genezen. Het is een verandering van de ziel zelf ten goede die alleen het kwaad van het leven zal genezen. Geen enkele hoeveelheid geweld, of regering, of wetgevende wreedheid zal de omstandigheden van een ras veranderen, maar het zijn alleen spirituele cultuur en ethische cultuur die verkeerde raciale neigingen ten goede kunnen veranderen.