Zorg

  Jayrambati Series

  Moeders Zorg

  Na de maaltijd rustte de Moeder even uit. Ze ging op het bed liggen. Alle toegewijden stonden te popelen om haar een persoonlijke dienst te bewijzen. Maar ze vroeg ze allemaal om wat rust te nemen. Ze gingen daarom allemaal naar hun respectieve plaatsen omdat ze verschillende dingen te doen hadden. Ik verbleef daar met een oude toegewijde dame, die een weduwe was, die een tijdgenoot was van Sri Ramakrishna. Ik masseerde de voeten van de Moeder. De weduwe zat naast haar en begon de verschillende incidenten van haar gezinsleven te vertellen. “Moeder! “zei ze, “je verontschuldigt me altijd voor mijn tekortkomingen, maar mijn mensen zijn zo veeleisend.” Ik vroeg haar of ze Sri Ramakrishna had gezien. “Ja schat,” antwoordde ze. “Ik heb hem gezien. Hij kwam vaak bij ons op bezoek. De Heilige Moeder was toen vrij jong.”
  Toegewijde: Vertel ons alstublieft iets over Sri Ramakrishna.

  Weduwe: Ik niet. Vraag de Moeder om ons iets over hem te vertellen.

  De Moeder rustte met haar ogen dicht, dus ik vroeg het haar niet. Na een tijdje zei Moeder zelf: “Wie gretig tot God bidt, zal Hem zien. Onlangs is een van onze toegewijden, Tej Chandra, overleden. Wat een oprechte ziel was hij! Sri Ramakrishna bezocht zijn huis vaak. Iemand had Rs gestort. 200 met Tej Chandra. Op een dag werd hij van dat bedrag beroofd door een zakkenroller in de tram. Hij ontdekte het verlies na enige tijd
  tijd en leed aan een vreselijke mentale pijn. Hij kwam naar de oever van de Ganges en bad tot Sri Ramakrishna, met tranen in zijn ogen: ‘O Heer, wat hebt u met mij gedaan!’ Hij was niet rijk genoeg om dat bedrag uit eigen zak te betalen. Terwijl hij zo aan het huilen was, zag hij Sri Ramakrishna voor hem verschijnen en zeggen: “Waarom huil je zo bitter? Het geld ligt daar onder een steen aan de oever van de Ganges.” Hij verwijderde snel de steen en vond daar echt een bundel bankbiljetten. Hij vertelde het incident aan Sarat (Swami Saradananda). Sarat zei: ‘Je hebt geluk dat je zelfs nu nog het visioen van Sri Ramakrishna krijgt. Maar we zien hem niet.’ Waarom zouden Sarat en anderen zoals hij hem nog moeten zien? Ze hebben zoveel van hem gezien en al hun verlangens zijn vervuld. Degenen die hem niet met hun fysieke ogen hebben gezien, zijn het meest bevreesd voor zijn visie. Toen Sri Ramakrishna in Dakshineswar verbleef, waren Rakhal en andere toegewijden erg jong. Op een dag kwam Rakhal (Swami Brahmananda) naar Sri Ramakrishna en zei dat hij erg hongerig was. Sri Ramakrishna kwam naar de Ganges en riep uit: ‘O Gaurdasi, kom hier! Mijn Rakhal heeft honger.’ Op dat moment was er geen verfrissingskraam in Dakshineswar. Even later zag men een boot de Ganges op komen. Het ging voor anker bij de tempel. Balaram Babu, Gaurdasi en enkele andere toegewijden kwamen uit de boot met wat snoep. Sri Ramakrishna was erg blij en schreeuwde om Rakhal. Hij zei: ‘Kom hier. Hier zijn snoepjes. Je zei dat je honger had.’ Rakhal werd boos en merkte op: ‘Waarom zend je mijn honger uit?’ Sri Ramakrishna zei: ‘Wat kan het kwaad? Jij hebt honger. Je wilt iets eten. Wat is er mis mee om erover te praten? ’ Sri Ramakrishna had een kinderlijke aard.”

  Bhudev, de neef van de Heilige Moeder, kwam net terug van school. Hij kreeg een aanval van koorts. De Moeder vroeg me een bed voor hem te regelen. Ze maakte zich op om naar het huis van Balaram Babu te gaan om zijn zoon te zien die leed aan een aanval van dysenterie. Ze beëindigde de avondaanbidding en bood me wat Prasada aan. Ik zei dat ik het later zou eten. Ze stemde toe en vroeg Nalini, haar nichtje, om me later de Prasada te geven. Er werd een koets voor haar gebracht. Ze vroeg me daar te wachten tot ze terugkwam. Golap-Ma vergezelde haar. Ze keerden daarna terug een uur. De Heilige Moeder was blij me te zien en zei: “Ik ben snel teruggekomen voor jou. Heb je de Prasada gegeten?” Toen ik ontkennend antwoordde, merkte ze op: “Nalini, waarom heb je haar de Prasada niet gegeven zoals ik je had gevraagd?” Nalini: Dat was ik vergeten te doen. Ik zal het straks brengen.

  Moeder: Je hoeft je er geen zorgen meer over te maken. Ik zal haar zelf de Prasada geven. (Tegen mij) Waarom heb je er zelf niet om gevraagd? Dit is je eigen huis.

  Toegewijde: Ik heb niet veel honger. Als ik dat was geweest, had ik erom gevraagd.

  Kort daarna bracht de Moeder wat snoepjes die in het heiligdom waren geofferd en gaf ze aan mij. Ik nam er vreugdevol van. Ik knielde voor haar neer en vroeg haar verlof. Ze zei: ‘Kom nog eens, lief kind. Durga! Durga! Zal ik met je meegaan naar de begane grond? Kun je alleen gaan? Het is donker.’ ‘Ik zal alleen kunnen gaan. Moeder,’ zei ik. Toch begon ze de naam van God te herhalen en vergezelde me tot aan de trap. ‘Je hoeft geen moeite meer te doen,’ vroeg ik moeder. “Het zal gemakkelijk voor me zijn om de weg te vinden.”