50 miljoen mensen in slavernij!
Afrikanen waren de eersten die een gezichtsmasker moesten dragen. Dit metalen masker werd tijdens de slavernij om verschillende redenen gebruikt.
-Om te voorkomen dat de slaven fruit aten tijdens het oogsten
-Om de slaven ervan te weerhouden Afrikaanse spirituele liederen te zingen. Niet alleen dat deze spirituele en oorlogsliederen de slavenmeesters beïnvloedden, het motiveerde ook slaven om in opstand te komen
-Om te voorkomen dat slaven Afrikaanse lokale dialecten aan hun kinderen onderwezen
-Om slaven uit te hongeren als straf in de slavenkampen. Het masker verhinderde hen om te eten of te drinken
Een inktzwarte geschiedenis. Maar hebben we ervan geleerd?
Recent onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie, Walk Free en de Internationale Organisatie voor Migratie toont aan dat slavernij toeneemt. Hiervan is zo’n 70% vrouw en 30% man. Inmiddels 50 miljoen mensen wereldwijd leven in slavernij waarvan 3,3 mlj kinderen.
Het aantal mensen dat zich in ‘moderne slavernij’ bevindt, is de laatste jaren sterk gestegen. Volgens de index zitten er 10 mlj meer mensen in slavernij dan in 2016.
Volgens Walk Free komt moderne slavernij het vaakst voor in Noord-Korea (104,6 per 1.000 inwoners), Eritrea (90,3), en Mauritanië (32,0). Ook Saoedi-Arabië, Turkije, Tadzjikistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Afghanistan en Koeweit staan in de top tien.
Er wordt bij moderne slavernij gesproken over: mensenhandel, dwangarbeid, gedwongen prostitutie, gedwongen huwelijken, uitbuiting en de ernstigste vormen van kinderarbeid.
Vooral mensen die door klimaatverandering, conflicten of extreme weersomstandigheden gedwongen werden om hun huis te verlaten, lopen gevaar om te worden uitgebuit. Daarnaast hebben inperkingen van de vrouwenrechten en de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie tot een verslechtering van de situatie geleid
“Moderne slavernij dringt door in elk aspect van onze samenleving. Het zit verweven in onze kleren, het verlicht onze elektronica en het kruidt ons eten”, zegt Grace Forrest, oprichtster van Walk Free.
De organisatie roept op om wetten in te voeren die moderne slavernij in de toeleveringsketens een halt toeroepen. De strijd tegen slavernij moet ook geïntegreerd worden in de humanitaire hulp en bij de uitbouw van een groene economie. Bovendien moeten kinderen, en dan vooral meisjes, beter worden beschermd door meer toegang tot het onderwijs en door het voorkomen van gedwongen huwelijken.
Veel mensen hebben de gruwelbeelden van o.a. de slavernij op katoenplantages in de VS voor ogen. Punt is dat het nu misschien wel net zo erg is. Het verschil is dat bijvoorbeeld nu bazen van Chinese bedrijven die mensen in slavernij hebben in mijnen in Afrika zelf hun gezicht beschermen met mondkapjes. Maar nu om vooral niet in aanraking te komen met de giftige stoffen die de huidige slaven met de hand moeten delven!
Met het excuus van onze koning 1 juli jl. is de slavernij niet verdwenen!
Geschreven door: Frank Landman
Contributie: Francis van Schaik
____________________________________
Francis van Schaik is een coach van jongeren en ook een student van menselijke relaties met de natuur, de wereld en de Waarheid. Ze levert regelmatig bijdragen aan ons online magazine. Francis is de bijdragende redacteur van deze pagina.