Idees: 2024. Is er hoop?

Idees

2024: Is er Hoop?

In 2023 kwam de wereld uit de terreur van het coronavirus. Na bijna vier jaar van terreur begon de wereld weer normaal te ademen. Die vier jaren waren verschrikkelijk. Miljoenen doden, mensen die er een hekel aan hebben om in de buurt van mensen te komen, mensen die mensen verdenken, bang zijn om zelfs maar één keer in het openbaar te hoesten, rondlopen met maskers die uitgeademde kooldioxide keer op keer in het lichaam brengen… het was verschrikkelijk. De economie stortte in, lock-outs verwoestten bedrijven, reizen, sport, kunst, cultuur, alles. Hoewel er aanwijzingen zijn dat dit virus niet volledig is uitgestorven, is die fase wel uitgestorven.

Maar er werden geen lessen geleerd. Hebzuchtige bestuurders wachtten niet tot de massa herstelde van de naweeën van het verschrikkelijke virus of totdat de economie zich herstelde. Ze begonnen oorlog. Alle ‘belangrijke’ landen sprongen snel in de oorlog en begonnen miljoenen te doneren. Verkoop wapens, verkoop soldaten, krijg geld, spreek over vrede, huil om vluchtelingen, huil om de olieprijzen, maar sla olie-installaties aan en vernietig ze, en de oorlog gaat door. En deze oorlog gaat door en vernietigt economieën, gebouwen en mensenlevens. Je stuurt wapens, je moordt, je verdient geld door wapenverkoop, je vernietigt olie en je huilt over de naweeën van oorlog en door oorlog getroffen vluchtelingen.

Je zou kunnen zeggen dat dit altijd in de menselijke geschiedenis is gebeurd. Maar er was toen nog geen sprake van een mondiaal dorp. De wereld was nog niet zo goed verbonden als nu. Er zou ergens iets gebeuren en de rest zou het niet eens weten. Het verdriet van de ene plaats zou de andere niet rechtstreeks beïnvloeden. Bovendien sprongen niet alle naties op om elkaar te vernietigen. Maar nu we heel goed weten, dankzij de onderlinge verbondenheid en dankzij de recente geschiedenis, dat nieuws van de ene kant de andere kant snel bereikt, veranderen leiders niet en is het lijden dus mondiaal. Niet alleen via nieuws. Economie. We hebben misschien wel alle uitvindingen om levens beter en gezonder te maken. Maar wanneer de economie als gevolg van oorlog wordt getroffen, worden alle prijzen omhoog gedrukt in naam van de inflatie, en wordt iedereen getroffen. Toch hebben leiders oorlogen nodig om te overleven, oorlogen om wapens te verkopen, en zij geven het minst om hun volk.

Wat is de uitweg?

Dezelfde mondiale verbondenheid kan op een andere manier worden gebruikt. De wereld is nu verbonden via internet. Als er een belangrijke video is, staat deze binnen een paar dagen op alle mobiele telefoons. Dat is de onderlinge verbondenheid. Dit kan worden gebruikt om criminele activiteiten te stoppen. Mensen kunnen samen bidden, goede gedachten sturen, zich verenigen tegen het kwaad en werken aan een betere wereld.

Degenen die opzettelijk schade willen toebrengen en vernietigen, zelfs voor ‘religieuze’ doeleinden, zijn zieke mensen. De onderling verbonden wereld zou dit moeten begrijpen en daardoor kunnen die zieke mensen geïsoleerd raken en geen steun krijgen. En er zijn talloze andere manieren om de wereld gezamenlijk te verbeteren.

Poster Ram Sita Ram Darbar Large Poster Large Poster sl1941 (36x24 Inches, Matte Paper, Multicolor) Fine Art Print - Religious posters in India - Buy art, film, design, movie, music, nature and

Het voorbeeld van een dergelijke staat was in Rama Rajya, het koninkrijk van Rama, waar het kwaad werd onderworpen en de deugd werd geëerd. India bevestigt opnieuw zijn geloof in de glorie van Sri Rama en op 22 januari 2024 wordt op zijn geboorteplaats een tempel ingewijd.

Moge 2024 iedereen vrede, voorspoed en geluk brengen.

Swami Sunirmalananda