Afvalberg

De Hoogste Afvalberg ter wereld: Ghazipur

De stortplaats van Ghazipur, vlakbij de grens tussen New Delhi en Uttar Pradesh werd in 1984 in gebruik genomen. De levensduur ervan liep in 2002 al af, de stortplaats was toen al 20 meter hoog. Maar men bleef storten, er was geen alternatief.

Volgens de laatste rapporten die zijn ingediend bij het ministerie van Jal Shakti van de Unie en de Central Pollution Control Board, is het storten van afval in Delhi op drie van zijn stortplaatsen in Bhalswa, Ghazipur en Okhla in een jaar tijd met 15% gestegen.

De stortplaats van Ghazipur in New Delhi is gegroeid tot ongeveer 73 m hoog. Het is de hoogste afvalberg ter wereld.

Het is een van de ongeveer 3.000 Indiase stortplaatsen.

De problemen:

–      Luchtvervuiling: Het brandt regelmatig dit leidt tot grote overlast voor de omwonenden.

–      Watervervuiling: Gevaarlijke gifstoffen lopen in de grond en vervuilen de watervoorziening.

–      Onveiligheid: De afvalberg stort regelmatig in; “Afvallawines” die mensen doden.

Elke dag komen er 700 vuilniswagens bij.

Meestal binnen een jaar, ontstaan anaërobe omstandigheden en beginnen methaanproducerende bacteriën het afval af te breken en methaan te produceren. Methaan heeft de eigenschap zelfontbrandend te zijn bij temperaturen van 60-70 graden Celsius, die in de zomer gemakkelijk te bereiken zijn op stortplaatsen. Zeer brandbaar afval zoals plastic wordt in overvloed op de locatie gedumpt. Daarom kan de aanwezigheid van methaan, zelfs in kleine hoeveelheden, een grote brand veroorzaken. Dit is wat er in Ghazipur gebeurt.

Afval is een mega probleem, er is zelfs veel business wereldwijd rond afval. Het wordt heen en weer vervoerd over de wereld.

Het begint bij onszelf, door minder te consumeren. Vervolgens hoeft er minder geproduceerd te worden. Als er dan ook nog meer hergebruikt en gerecycled kan worden, horen mogelijk dit soort stortplaatsen tot het verleden. Maar we moeten allemaal meedoen!

Geschreven door Frank Landman

Een artikel van Happinez

Contributie: Francis van Schaik

Ik Ben.. – Home (kindercoaching-ikben.nl

____________________________________

Francis van Schaik is een coach van jongeren en ook een student van menselijke relaties met de natuur, de wereld en de Waarheid. Ze levert regelmatig bijdragen aan ons online magazine. Francis is de bijdragende redacteur van deze pagina.