Idees: Er is Hoop

Idees

De hoop niet verliezen

Een van de grote lessen die we van Vedanta leren, is dat we de hoop niet moeten verliezen. Er kan overal duisternis zijn. Overal om ons heen kan er negativiteit zijn. Het kan zijn dat alles uit elkaar valt. Het kan zijn dat de verwachtingen allemaal verkeerd zijn uitgekomen. Toch, zegt Vedanta, verlies de hoop niet. Er is een mooie toekomst.

Om de simpele reden dat het einde van de tunnel nabij is. Er is licht aan het einde van de tunnel. Dit deel is donker en onbekend. We zullen de duisternis, de onrust enz. moeten doorstaan ​​tot we aan de andere kant zijn. Dit deel is moeilijk omdat de duisternis ons beangstigt en we verder niets kunnen zien. Maar Vedanta zegt dat de duisternis spoedig zal eindigen. Terwijl sommige religies je in duisternis achterlaten en je laten huiveren van angst door hun angstaanjagende woorden over je eeuwige leven in deze duisternis, glimlacht sanatana dharma of Vedanta en zegt: maak je geen zorgen. Het is bijna voorbij. Het einde van de tunnel is nabij.

Als we naar deze woorden van hoop luisteren, kunnen we ons afvragen: ‘Je zegt dat de tunnel spoedig eindigt. Maar waar is het einde? We zien ellende en lijden in de wereld sinds de eeuwigheid. Er is geen verandering. Er zijn een paar mooie momenten, maar dan zijn er altijd oorlogen, virussen, prijsstijgingen, tsunami’s. Hoe kunnen we gelukkig zijn of hopen op een mooie toekomst?”

Dit is verwarring. Vedanta sprak tegen ons, maar we denken dat het tegen de duistere wereld spreekt. We hoeven ons geen zorgen te maken of de tunnel groen of rood moet worden geverfd. Wij zijn voorbijgangers en we moeten gewoon vooruit rennen. Het advies dat Vedanta geeft is: concentreer je op jezelf. Door ons zorgen te maken over de problemen van de hele wereld, leggen we die problemen aan onszelf op. Als we de hele wereld uit de tunnel willen slepen, is dat niet mogelijk, daar zijn we te klein voor. Zelfs Hercules kan dat niet. Het enige wat we kunnen doen is een beetje dienstbaar zijn of voor anderen bidden, wat essentieel is voor ons eigen bestwil.

De wereld zal echter hetzelfde blijven. Het zal niet veranderen. We veranderen door te proberen anderen te veranderen. Uiteindelijk is het alleen ik en ik alleen. Het pad is smal en we zullen de donkere tunnel met rust moeten laten en het Licht moeten bereiken.

De tunnel is deze wereld van dualiteit. Vroeger was er licht, hierna zal er licht zijn.We zijn er helemaal alleen binnengegaan vanwege karma uit het verleden. Het is onze keuze dat we deze wereld voor onszelf hebben gemaakt. Wij hebben het gecreëerd en wij zitten erin. Maar Vedanta onderwijst nooit fatalisme. Vedanta betekent positiviteit. Er staat dat zelfs het ergste individu dat verdronken is in het kwaad, Licht zal zien. Het doel is Licht en iedereen kan dat bereiken.

Vedanta vertelt ons dat we kunnen bidden, onbaatzuchtig werken, mediteren, zingen, al het goede kunnen doen om beperkingen te overwinnen en het Licht te bereiken. Wij zijn dat Licht.

Moge Sri Ramakrishna ons allen naar het allerhoogste Licht leiden.

Swami Sunirmalananda