Verdwaalde Gedachten -Nov 2019

Waarom je vrienden moet worden met innerlijke demonen

Angsten, boosheid, verdriet – we willen het allemaal niet. Maar als je ernaar kunt kijken, en je demonen geeft wat ze nodig hebben, kunnen ze transformeren en zich zelfs ontpoppen tot helpers – volgens het vijfstappenplan van Lama Tsultrim Allione.

‘Wat je bestrijdt, wordt doorgaans alleen maar groter en sterker’

Vorig jaar ben ik gescheiden en verhuisd van een ruim huis aan de rand van een dorp, met een weelderige tuin en uitzicht over de weilanden tot waar de zon opkwam, naar een bescheiden appartement in de binnenstad met een piepklein tuintje. En hoe fijn mijn nieuwe huisje ook is, in het begin had ik last van statusverlies. Een vage angst prikte in mijn ziel, het idee dat ik nu toch zelf ook een beetje mislukt was, net als mijn huwelijk. Ik wist wel dat het een oude angst was, een spook uit het verleden dat meer te maken had met de manier waarop ik was opgevoed dan met mijn authentieke zelf. Maar dat hielp niet genoeg. Toen ik het boek ‘Bevrijd je demonen’ van Tsultrim Allione las, begreep ik dat ik een demon in mijn ziel had zitten.

En gretig deed ik de oefening die zij heeft ontwikkeld. Ik zag mijn onvrede voor me als een stekelig monstertje, een krijsend gedrochtje dat me venijnig toeriep: ‘Sukkel! Loser!’ Daarna vroeg ik vriendelijk wat het wilde. Ik verplaatste me in het monstertje en het antwoord kwam vanzelf in me op: ‘Jou duidelijk maken dat je mij in de kou laat staan.’ ‘Wat heb je werkelijk nodig?’ vroeg ik vervolgens. Het gedrochtje zweeg even. Het ging ervoor zitten – en ik verplaatste me weer in hem. En toen antwoordde het met een klein stemmetje: ‘Veiligheid.’ Dat begreep ik. Waarschijnlijk was dit precies het spook dat mijn moeder lange tijd geplaagd had. Zij had zoveel narigheid meegemaakt in haar jeugd dat ze veel status en geld nodig had gehad om zich veilig te voelen. En dat typisch westerse ideaal had ze ons met de paplepel ingegoten.

Mijn innerlijke demon

Derde vraag: ‘Hoe ga je je voelen als je krijgt wat je werkelijk nodig hebt?’ Het gedrochtje begon een beetje te grijnzen. Het werd wat ronder en minder stekelig. ‘Dan kan ik me ontspannen,’ zei het. Ik volgde het stappenplan van Tsultrim Allione en stelde me voor dat mijn lichaam een bron van voedsel werd, een grote massa heerlijk zoete veiligheid. En ik nodigde het monstertje uit om zich eraan te laven. Gulzig dronk het en toen het verzadigd was, was het een vadsig varkentje geworden dat snurkend in slaap dommelde. Ineens was er ook een helderheid, een soort lichtwezen dat om het beestje heen hing, waardoor ik besefte: ik ben allang veilig genoeg. Ik ga veel liever het avontuur aan, mijn nieuwe leven, met alle risico’s en mogelijkheden vandien… Mijn innerlijke demon was ontwapend, en veranderd in bruisende levenslust.

Wij zijn gewend om problemen te bestrijden, schrijft Tsultrim Allione in haar boek ‘Bevrijd je demonen’. ‘We leven volgens de mythe waarin we op zoek gaan naar de vijand buiten ons en in ons, tegen hem vechten en hem uiteindelijk vernietigen.’ Inderdaad, wij vinden dat we moeten strijden tegen oude overtuigingen en patronen, tegen ziektes, verslavingen en depressies. We proberen onze angsten zo snel mogelijk kwijt te raken en onze boosheid te overwinnen. We vechten zelfs tegen onze tranen. En, werkt het? Natuurlijk niet. Wat je bestrijdt, wordt doorgaans alleen maar groter en sterker.

 


Francis van Schaik

is de bijdragende redacteur van deze pagina.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *