Youth
Het spoor van Rama’s verhaal: Ramayana’s invloed op Indonesië
Aditi Engel
Hoewel de Ramayana een gerespecteerde hindoeïstische tekst is, maken de kernwaarden van deugdzaamheid, liefde, loyaliteit en onvoorwaardelijke toewijding het populair in alle culturen en religies.
Hoewel het hindoeïsme tegenwoordig een minderheidsreligie is, heeft het de manier van leven in Indonesië beïnvloed. Naast toneelstukken, boeken, verhalen en kunstwerken die Ramayana uitbeelden, heeft Indonesië tot nu toe ook veel Ramayana-postzegels op Rama, Sita en Hanuman uitgegeven.
Het land, dat overwegend hindoeïstisch was totdat de islam via islamitische handelaren in de 12e en 13e eeuw kwam, heeft zich laten inspireren door zowel Sage Valmiki’s Ramayana als Ramayana van de Tamil-dichter Kamban. Het epos blijft nog steeds in de verbeelding en het culturele milieu van het land en de invloed van Lord Rama is ingebakken in het bewustzijn van veel Indonesiërs. De legende van Ramayana maakt deel uit van hun cultuur en gaat verder dan de barrières van religie en etniciteit. Ze hebben niet alleen het idee van Ramayana geromantiseerd, maar het ook benaderd als een levensfilosofie die integraal deel uitmaakt van het dagelijks leven. Voor hen zijn Rama en Sita niet alleen helden, maar fakkeldragers van goede waarden, die relevant zijn voor het moderne leven.
Figuur 1: Standbeeld van Heer Rama op Bali. Fotocredit: Google
Bali is het perfecte voorbeeld van de levende legende van Ramayana in Indonesië. Men kan sierlijke en prachtige beelden zien van Rama, Hanuman, Sita, Shiva, Jatayu, Vishnu, enz. Bijna in elk hoekje, hoekje en rotonde in de stad Bali en de Balinese Kecak-dans schetst de Ramayana-saga, met dansers die de rollen van Rama aannemen , Sita, Laxmana, Jatayu, Hanuman, Ravana en andere personages.
Hier is een video van een Kecak-show met het verhaal van Lord Rama, Sita en Hanuman.
Aditi Engel is an ardent student of Vedanta. She lives in Germany and has a keen desire to create awareness in the youth about different aspects of life.